Kari Julinin kalakeitto ja mansikkajälkiruoka tuovat kesän lautaselle.

Kari Julinin kalakeitto ja mansikkajälkiruoka tuovat kesän lautaselle.

Kesäinen kalakeitto

300 g uusia perunoita
½ nippua kevätsipulia
2 naattiporkkanaa
0,5 l kalalientä
0,5 dl silputtua tilliä
2 dl kuohukermaa
100 g voita
5 valko-, mauste- ja mustapippuria
3 laakerinlehteä
200 g lämminsavustettua lohta
200 g kotimaista vaaleaa kalaa, esim. kuhaa

Pese ja puolita uudet perunat. Pilko kevätsipulit ja erota vihreät ja vaaleat osat toisistaan. Pilko porkkanat. Laita pippurit umpinaiseen teesiivilään (helpottaa mausteiden poistamista keitosta). Erottele lämminsavulohen lihat kippoon ja säästä nahka. Pilko vaalea kala.

Laita keittokattila lämpenemään, lisää ensin voi, pilkottu porkkana ja sipulin vaalea osa. Kuullota vihanneksia hetki ja lisää mausteet siivilässä. Lisää perunat ja kuullota vielä hetki. Lisää kalaliemi ja lohen nahka antamaan lisää makua. Keitä hiljalleen noin 20-30 minuuttia kunnes perunat ovat melkein kypsiä.

Ota nahka pois liemestä ja lisää kuohukerma ja lämminsavulohi. Kiehauta. Lisää lopuksi vaalea kala, sipulin vihreä osa ja hakattu tilli. Tarkista suola ja poista maustesiivilä. Tarjoile ruisleivän kera.

Kesämansikat kreemillä

50 g crème fraîchea
60 g tomusokeria
200 g mascarponea
300 g turkkilaista jogurttia
1 sitruunan kuori raastettuna
(1 sitruunan mehu)
1 vaniljatanko
300 g tuoreita mansikoita

Vatkaa ensin crème fraîche, lisää tomusokeri ja jatka vatkaamista. Lisää mascarpone, raastettu sitruunankuori ja vaniljansiemet ja vatkaa tasaiseksi massaksi. Lisää jogurtti ja vatkaa vielä tasaiseksi. Maista. Lisää sitruunan mehua, jos haluat kreemiin lisää raikkautta.

Laita kreemi tarjoiluastioihin ja hetkeksi kylmään. Pilko mansikat lohkoiksi ja jaa kulhoihin. Nauti ruoan jälkeen tai ihan muuten vaan (lämpimänä) kesäpäivänä.