Syksyinen kurpitsakeitto ja lehtikaalisipsit

Katja Tuomaisen ohjeella syntyy mehevä syksyinen keitto, jonka kruunaavat valkosipulilla maustetut lehtikaalisipsit.

600 g            keltaista talvikurpitsaa
300 g            jauhoista perunaa
250 g            porkkanaa
1                   keskikokoinen sipuli
2                   valkosipulin kynttä
6 dl               vettä
1                   kasvisliemikuutio
1 tl                suolaa
0,5 tl             sokeria
2 dl               kuohukermaa
100 g            lehtikaalia
0,1dl             rypsiöljyä
0,5 tl             valkosipulimurskaa
suolaa

  1. Esikäsittele kurpitsa: halkaise ja leikkaa pienemmiksi lohkoiksi. Poista siemenet ja koverra pois pehmeä rihmasto. Leikkaa kuori pois. Kuutioi malto.
  2. Kuutioi perunat, pilko porkkanat ja hienonna sipulit.
  3. Lisää tilkka öljyä ja freesaa kuuman kattilan pohjalla kurpitsa- ja porkkanapalat sekä kuutioidut perunat ja hienonnetut sipulit. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua kannen alla hiljalleen kypsäksi.
  4. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Mausta. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi sekoitellen.

Lehtikaalisipsit:

  1. Huuhtele lehtikaalit ja kuivaa kevyesti ravistaen. Pilko lehtikaali kulhoon ja pyöräytä sekaan tilkka öljyä, murskatut valkosipulit ja ripaus suolaa.
  2. Paahda uunipellillä 200 asteessa noin 5 minuuttia.